Saunominen

Saunarakennus on tarkoitettu saunomiseen, ei yöpymiseen. Saunan voi lämmittää milloin vain. Lämmin sauna on aina kaikkien yhteisessä käytössä. Saunassa ja uimaan mentäessä käytetäänkin uimapukua. Saunomisen aikana on kohteliasta antaa jokaiselle vuorollaan peseytymismahdollisuus ilman uimapukua.

Tontillamme on porakaivo, jonka vesi on saariston tapaan hiukan suolaista. Se ei sovellu löylyvedeksi, mutta peseytymiseen se käy mainiosti. Vesi pumpataan sähköpumpulla saunan vieressä olevaan vesitorniin, josta se valuu omalla paineellaan terassilla olevaan hanaan. Siitä kannamme pesuvedet sangoilla saunaan. Vesipumpun aikakytkin sijaitsee sähkökaapin vieressä ja sitä voi ohikulkiessaan painaa vesisäiliön vesitilanteen mukaisesti. Saunassa käytetyt vedet on viemäröity imeytyssäiliöön.

Kiukaalle heitetään mantereelta tuotua vesijohtovettä tai säiliöihin kerättyä sadevettä. Merivesi ja saaren kaivovesikin pilaavat kiukaan, joten emme käytä niitä löylyvetenä. Ennen maihin lähtöä kaikki veneen ylimääräiset makeat vedet voi jättää saunalle löylyvedeksi tätä varten varattuihin maitotonkkiin. Kylpemään on aina mukava tulla, kun jokainen jättää jälkeensä puhtaan saunan ja täydet pesuvesisangot.

Sauna- ja nuotiopuut hankitaan yleensä lähialueiden maanomistajilta yhteisillä talkoilla. Viime vuosina on tosin turvauduttu pääasiassa ostopuihin. Puut säilytetään puuvajassa. Puiden pilkkominen on hyvä tapa hoitaa omaa kuntoaan. Saareen on mukava tulla, kun jokainen varmistaa, että saunan lämmityksen jälkeen seuraavaakin saunojaa odottaa valmiiksi pilkotut puut ja kiehiset sytykkeiksi.